Menskopp.nu

En mötesplats för både intresserade nyfikna & erfarna användare av menskopp
 
PortalenPortalen  HemHem  GalleriGalleri  Vanliga frågorVanliga frågor  Bli medlemBli medlem  SökSök  Logga in    

Menskoppens Historia

 

 

Johnston koppenOm man letar noga och odentligt så kan man hitta menskopplinande attiraljer så långt tillbaka som 1867! Så det här med att samla mensblod i en kopp är inte helt nytt! Lite sökande på Google har hjälpt mig att sammanställa denna lilla historiska resa från 1800 talet fram till dagens 2000 tal!

 

Redan 1867, kom kankse den första? Troligen inte! Det har nog experimenterats med mensskydd i alla tider!!! Hockert koppen eller påsen bars invändigt men var ändå fast i ett utvändigt bälte Varför vet man inte. Dessa tömdes och återanvändes alltså! Fram till ca 1903 så var de här bloduppsamlarna oftast en sorts liten kopp som man förde in i slidan och som hade en slang som hängde utanför kroppen och där kopplades den till en påse som skulle samla upp blodet. Troligen så tömde man bara påsen och koppen satt kvar hela menstruationen här lite bilder från patentverket!

 

 

 

 

 

Coke och Malelieu1903 togs det patent på en märklig sak! Mallelieu och Coke. Detta kan vara den första ”koppen” som samlade och förvarade blodet i samma kopp. Den var smal och man undrar hur den kunde hålla tätt! Det ska ha varit någon sorts kula som skulle flyta uppåt när den fylldes för att sedan när den var full sluta tätt mot slemhinnorna.

 

Daintetten kom med sitt patent 1932 tillverkades av gummi och är ganska lik dagens menskoppar.  Sedan skulle det komma en rad…. Tex kom Foldene som verkar vara tillverkad under samma patent men som annat företag. Den verkar även ha funnits i flera storlekar! Den var även parfymerad… två olika personer har patentet 1932 Lester J Goddard och 1935 Arthur F Hagedorn.

dainette

 

 

 

 

 

 

 

 

en kopp som förs in och en slang går till en uppsamlingspåse utanför kroppen Leona W Chalmers

Leona Chalmers, en kvinna som hade en övertygelse om mensskydd och att det var en kopp man skulle ha, påstår i sin bok 1937 att en fransman vid namn Mallalieu i början av 1900 designade och tog patent på en menskopp i gummi. Hon skriver att dessa tidiga experiment troligen var av hårt gummi att hennes däremot var gjord av ett mjukare gummi och därmed enklare att använda. Leona Chalmer var en författare som vågade sig på att skriva en bok om kvinnans intima liv och leverne! Hur man sköter sin hygien och om kvinnans sexualitet. Leona kan nog betraktas som den moderna menskoppens moder…Leonas mästerverk

 

 

Nästa kommer 1937 då Leona Chalmers menskopp Tass-ette ser dagens ljus. Denna tillverkades av vulkaniserat gummi. Tillverkningen stoppas här på grund av gummibrist och det i sin tur berodde på att 2:a världskriget härjade.

 

Leona gav inte upp sitt kall! Efter kriget så gjorde hon tillsammans med Robert Oreck en ny kopp på Chalmers patentet. Man la även till en antibakteriell ingrediens. Detta var 1959-1963 Tass-etten var ett faktum! Den sålde väldigt dåligt!

Troligen för att nu började det tillverkas engångs bindor och tamponger. Man försökte sig då på att få fram en menskopp som var engångs!

 

Robert Oreck ansåg att det var två problem med menskoppar, 1. det var att kvinnor inte gillar att tvätta och återanvända ett mensskyddEngångs menskoppen 2. Det dröjde för länge innan kunden behövde köpa nytt, gjorde ju att det inte blev så lönsamt för företaget att göra en återanvändbar kopp! Så det blev en Tassaway. Tassaway testades för om den orsakade TSS (toxic shock syndrome som man kan få av tamponger) Man fann 1970 att den inte orsakade TSS En fantastiskt besked för företaget Tassette (För övrigt har inga menskoppar någonsin efter det heller påvisat att de skulle orsaka TSS vilket tamponger visat gång på gång!!!)! På denna förmodade framtidsframgång finns ett abrupt slut. Företaget gick i konkurs på grund av bedrägerianklagelser. Tassawayn såldes inte igen efter 1972 Det sägs även att Robert Oreck gjorde Tass-Away på eget bevåg men patentet var Leonas.

Tass-Away koppen som ju var en engångskopp bars så långt ner att den hade sin nedre del utanför kroppen så om man särade på benen så syntes den (hmm måste ha känts med!!!) Tasetten Tass-Away och The Keeper

 

Man kan väl sammanfatta denna första tid som en kamp mot både tidens syn på saker, händelser i världen, samhällets osynliga lagar osv. Så dessa företagsamma personer var iblandade i en kamp som skulle visa sig helt omöjlig att vinna?

Samhället gjorde sitt för att smutskasta detta sätt att ta hand om sin menstruation, sen att man inte ens kunde tala om det öppet, än mindre visa eller undervisa! När man inte får nämna vissa ord, som menstruation eller vagina så blev det väldigt svårt att ens göra reklam! En del reklamframställare vägrade att ens trycka bilder på själva menskoppen!

Hur säljer man en produkt som man varken får visa eller berätta vad man använder den till.

Den största stöten mot användandet av menskoppar började redan på 1930 talet! Engångsbindor och tamponger var på frammarsch! Livet efter kriget skulle vara enkelt och lätt att leva! Samhället var på väg in den stora slit och släng eran! Engångsartiklar var modernt att då stå och tvätta och återanvända mensskydd låg inte i framtiden! Man hade ju tvättat mensskydd i evigheter! Detta var friheten!

Här försökte då vissa tillverkare marknadsföra en produkt som skulle återanvändas och som talade om gångna tiders svårigheter. Lägg då till att när dessa första koppar marknadsfördes så var begreppet att stoppa in något i vaginan som något acceptabelt (därför kom tamponger men införingshylsa till) Så ett mensskydd som ska stoppas in i vaginan, tas ut, hanteras och tvättas och återanvändas var en total flopp för dåtidens kvinnor! Kvinnorna skulle inte bara hantera ett mensskydd som var återanvändbart utan även till att komma över den inpräntade känslan av att underlivet var nåt smutsigt och onämnbart! Hur skulle dessa kvinnor få veta något annat? När det inte fick nämnas!?

Företagen försökte sälja en produkt som de i de flesta fall inte kunde göra reklam för! Om de lyckades att sälja en så skulle den kunden ju inte återkomma i första taget för att köpa en ny!! Inte heller var det troligt att hon genererade en ny kund… för man kunde ju inte tala om det….

1987 kom så till sist Keepern ut på marknaden. Den första menskoppen att vara tillgänglig att köpa för gemene kvinna. Keeper finns fortfarande! Keepern tillverkas av naturgummi och ser idag ut precis som 1987!

 

Då är vi framme vid den moderna menskoppen! Som finns i flera varianter!

 

De vanligaste är

Amerikanska Keeper och Diva

Engelska Mooncup

Finska Lunette

 

Idag kvarstår ett problem för säljare av menskoppar! Man kan fortfarande inte visa hur den används! Vi kan visserligen med ord berätta och dela med oss och rita men vi kan inte visa! ;0)

Fortfarande tyngs många kvinnor av att det är ett smutsigt göre det här med mens, det ska gömmas, glömmas, talas tyst om… hur mycket har förändrats här? Är vi fortfarande lika obildade som vi anser att dåtidens kvinnor var?

 

Vår tids informations samhälle har öppnat för nya kanaler att skaffa sig information. Det påstås att det varit större makter inblandade när en menskopp kommit ut på marknaden. Att de stora tillverkarna av engångsartiklar köpt upp de ofta ekonomiskt trötta menskoppsanhängarna. Istället för att utveckla produkten så har man bara lagt ner dem?

Reklamen för engångsartiklarna spelar på vår bild om hur vi vill att mensen ska vara. Vacker, oproblematisk och bara att man kan glömma! Kan man det egentligen? Med dagens problem med naturproblem och resursslöseri! Var står vi idag? Är det idag omodernt med att återanvända sina mensskydd eller är det modernt? Eller är vi bara kvinnor av vår tid?

 

Bilder är lånade från en hel massa sidor. dock allmänna!

Foldene men kartong